Hennie Huijgens

Naast mijn werk als kunstenaar ben ik al jarenlang actief als wetenschappelijk onderzoeker en organisatie adviseur. Ik ben gepromoveerd aan TU Delft in computer sciences. Mijn kunstprojecten benader ik daarom ook graag op een professionele en onderzoekende manier, waarbij ik vanuit het oogpunt van triangulatie een vraagstuk vanuit verschillende kanten bestudeer. Ik noem mijzelf dan ook graag een 'onderzoekende kunstenaar'.

"Ik hou van verf en van kleur"

Ik ben beeldend kunstenaar met een sterke voorkeur voor de materiële kant van het schilderen: ik hou van verf, van kleur, en het gepruts met doeken en mediums. Ik werk graag op schilderdoek (linnen) van grotere formaten en ik gebruik doorgaans acrylverf waarbij ik met allerlei mediums en gels probeer om effecten zoals glaceren, glans, transparantie en dikke oppervlaktestructuren te creëren. Mijn voorbeelden in de moderne en hedendaagse kunst zijn de ‘echte schilderhelden’ uit het abstract expressionisme zoals Willem de Kooning, Karel Appel en Mark Rothko, maar ook de meer figuratieve Vlaamse postexpressionist Roger Raveel en de Engelse schilder David Hockney vind ik geweldig. Meer recent vindt ik inspiratie in het werk van Marlene Dumas, Matthew Wong en in het idee van kunst als een totaalconcept van Nan Goldin waarin meerdere disciplines zoals slideshows, muziek, voice-overs en archiefmateriaal samenkomen.


Verwacht in 2025: het Passages Project

Het kunstproject Passages waaraan ik momenteel werk is opgezet volgens het principe van een Gesammtkunstwerk en combineert aspecten van schilderkunst, literatuur, muziek en podcast binnen één tentoonstelling. In het openingsdoek van de expositie kijkt de kunstenaar de bezoeker vorsend aan en stelt de onuitgesproken kernvraag van het project: ‘Wat zou jij doen?’

Passages is een gelaagd totaalkunstwerk, waarin verschillende kunstvormen worden gecombineerd tot één samenhangend geheel, waarbij de bezoeker, in de rol van beschouwer, luisteraar en lezer, gestimuleerd wordt om na te denken over levensvragen als ‘wat is waarheid en wat is fictie?’, en ‘welk standpunt zou ik daarbij zélf innemen?’ 

Binnenkort meer...

’Echt, Kors? Is dit echt hoe je over me denkt?’ Mart leunde achterover in z’n terrasstoel en strekte zijn armen wijd uit. Hij had zijn ogen gesloten.
’Stel je eens voor dat we met z’n drieën op de bank zitten in die mooie loft van jou Kors... Jij, Dixie en ik... De bel gaat, jij doet de deur open en een onwaarschijnlijk mooi ruimtemeisje kijkt je met bloedgeile ogen aan terwijl achter haar een glimmend ruimteschip staat te ronken. "Hé knappe jongen, heb je zin in een ritje langs de sterren en de maan?”
Hij deed zijn ogen open en keek Kors indringend aan. ’Wat doe jij Kors? Ga je mee? Stap je in dat ruimteschip en ga je op weg naar een nieuwe, onbekende wereld? Dat is toch wat kunstenaars doen? Onbekende werelden verkennen? Achter horizonten die nog door niemand zijn bedwongen op zoek gaan naar de waarheid? Naar de betekenis van het leven? Ga jij mee Kors? Of zeg je "Ik moet nog even mijn tandenborstel pakken...", en sneak je stiekem de achterdeur uit?'

Fragment uit Ruimtemeisje, roman, 
2023, Kors Anthony. De roman is het literaire motief voor het Passages Project.

AI-podcast Snoek op Zolder

Vind je het leuk om te weten wat er speelt in de wereld van kunstmatige intelligentie? Beluister dan eens de AI-podcast Snoek op Zolder van ICAI en NL-AIC waarin ik tweewekelijks met een AI-wetenschapper praat.